Jog és etika a beszerzés folyamatában

Oktatóink:

Miért fontos és szükséges a jog és az etika a beszerzés folyamatába?
Miben segíti egy szakértő jogász a beszerzés és a cég életét?

beszerzes_jog

Imperitita culpae adnumeratur – A mesterségbeli járatlanság gondatlanságnak számít /Gaius/

A beszerzési eljárással szemben a legfontosabb követelmények a következők:

  • átláthatóság,
  • versenysemlegesség,
  • költségmegtakarítás/költséghatékonyság,
  • gyors lebonyolítás.

A fenti kritériumok közül az átláthatóságot a beszerzési eljárás hátterében álló jogszabályok és a cég belső szabályzatai, a versenysemlegességet pedig a versenyjogi szabályokon túl az etikai szabályozás rendelkezéseinek betartásával biztosítja.

A jogszabálykövető és egyben etikus magatartás fontossága az üzleti életben vitathatatlan, a vállalatok belső és külső kapcsolatrendszerében egyaránt kiemelkedő szereppel bír.

Természetesen a jó beszerzőnek nem kell teljeskörű jogi ismeretekkel rendelkeznie, viszont jó ha tudja, mikor milyen esetekben szükséges egy jogi végzettségű szakértő bevonása a beszerzési folyamatba, és melyek azok a sarokkövek, melyek ismerete nélkül akár egy döntő tárgyalásban megszerzett alkupozíció is veszélybe kerülhet.

A vállalati belső szabályrendszer ismerete („Compliance-megfelelőség”), a napi feladatvégzés során egységesen alkalmazott procedúrák valamint a törvényi szabályozás tudása biztosítja az alapokat egy sikeres tárgyalás levezetéséhez.

Ehhez szükséges némi betekintést nyerni a versenyjogi, polgári jogi szabályok sűrűjébe, multinacionális vállalatoknál pedig a nemzetközi jog és az Európai Uniós irányelvek áttekintése sem elhanyagolható.

Az etikai szabályok megsértése pedig a vállalat reputációját befolyásolhatja rövid és hosszú távon is, hiszen a mai szélsebes információáramlás világában egy etikátlanul ténykedő vállalat hírneve egy pillanat alatt terjedhet el a szakma berkein belül.

A beszerzési területnek a fentiek miatt célszerű a jogi szakértővel olyan kapcsolatot fenntartania, aminek a segítségével a jogszabályváltozások nyomon-követése, illetve a legelőnyösebb jogi konstrukció kiválasztása megoldható.

Mi is a beszerzés pszichológiája?

Miért is fontos a beszerzőnek egy kicsit pszichológusnak is lennie?

  • Emberismeret
  • Viselkedésminták
  • Testbeszéd
  • Önismeret
  • Szerepjáték

„Akarsz róla beszélni?……”

Jelentkezem és a „beszerző énem” új „nem látható” hasznos eszközökkel bővül!

Jelentkezés