A beszerző egy napja – avagy az állatorvosi ló eset-ei

 

  • Egy vállalati átszervezés alkalmával egy nyugat-európai gyárunkat kellett bezárnunk, és egy, a profiljában teljesen elütő jellegű tevékenységet végző, magyarországi gyárunkba kellett a gyártást áttelepítenünk. A drasztikus átalakítások a magyarországi gyárban nem tették lehetővé az adott idő alatt egy olyan, a gyártási folyamatba integrált lemeztechnológiai gyártás átadását, melyet az eredeti gyárban is azért integráltak, mert nem lehetett az adott igényekre megbízható beszállítót találni.
    A feladat az volt, hogy mégis szervezzük ki a gyártást úgy, hogy az iparágban szokványos standard termékekre vonatkozó 3-4 hetes szállítási átfutási idővel szemben jellemzően nem standard, paraméterezett alkatrészeket szállítson a beszállító nagy biztonsággal, maximum 5 nap alatt, de jelentős százalékban 24 órán belül a gyárunk telephelyére.

  • Egy ígéretes régióbeli beszállítónak bizalmat szavaztunk. A beszállító a tanácsainkra hallgatva rendkívül gyorsan felfejlesztette termelését, üzemszervezését, ami jelentős volumenek allokálását tette lehetővé. Időközben azonban a többi vevővel való üzletfejlesztésük háttérbe szorult, a saját volumenjeink túlsúlyba kerültek, ezért arra sarkalltuk őket, hogy további vevőkkel is bővítsék a tevékenységüket. Sajnos azonban e felfutás előtt a saját termékük gyártását is kénytelenek voltak feladni, majd egy pénzügyi hátterű és vezetésű, iparvállalatokat tulajdonló cégcsoport megvette őket. A cégcsoport eleinte olyan üzleti modellt mutatott be, ami egybevágott volna az egészséges felfejlesztési tervekkel, azonban a megvalósítással késlekedtek, majd egyik napról a másikra bejelentették, hogy hétfőtől csak akkor nem zárják be az üzemet, ha 40%-os áremelést hajlandóak vagyunk vállalni onnantól.
Jelentkezés